Loading...
Nyitóoldal 2017-03-01T13:01:24+00:00

A méhnyakrák elméletileg 100%-ban megelőzhető, de…

… még napjainkban is évente 400-500 nő hal meg méhnyakrákban Magyarországon, és sajnos a rendszeres citológiai vizsgálat sem jelent teljes védelmet. A méhnyakrák ugyanis az esetek 24-32%-ában* olyan nőknél alakul ki, akik előzőleg jártak citológiai vizsgálaton alapuló nőgyógyászati szűrésre, és negatív eredménnyel rendelkeztek!

* Leyden et al. JNCI 2005; 97: 675   ill. Andrae et al. JNCI 2008; 100: 622

A rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálat – citológia – bár kétségkívül jelentős előrelépést hozott a méhnyakrák elleni küzdelemben – de még a magyarországinál hatékonyabb szűrőprogramokkal rendelekező országok esetében is azt tapasztalták, hogy a méhnyakrákos esetek előfordulása nem szorítható egy bizonyos szint alá. A mellékelt grafikonon* látható, hogy a citológiai vizsgálaton alapuló szűrés bevezetése ellenére a 100.000 lakosra jutó méhnyakrák előfordulás mindössze 50%-kal csökkent azokban az országokban, ahol a veszélyeztetett lakosság több mint 80%-a rendszeresen eljárt szűrésekre.

*A grafikon Anglia, Wales, Norvégia és Dánia adatai alapján készült (Quinn, 1999) Forrás: www.ecca.info

Mi ennek az oka?

A citológiai vizsgálat túl sok hibalahetőséget tartalmaz…

 • A citológiai vizsgálat megbízhatóságának egyik legfontosabb korlátja a mintavétel. Ha a kenet nem tartalmazza a daganatos elfajulásnak (burjánzásnak) indult sejteket, akkor a mintát a laboratórium negatívnak fogja értékelni. Valójában azért javasolt negatív eredmény esetén is a szakmai ajánlások szerinti (ACOG, NHS) három évnél gyakrabban ismételni a citológiai vizsgálatot, hogy a mintavételi hibából adódó kockázatot mérsékeljük, és az akár tíz évig is eltartó rák kialakulás során előbb-utóbb megtaláljuk a burjánzásnak induló sejteket.
 • A citológai vizsgálat tudományos értelemben véve nem megismételhető. Lehetetlen kétszer egymás után pontosan ugyanonnan, pontosan ugyanolyan kenetet venni.
 • Noha a citológiai keneteket általában képzett és gyakorlott szakemberek értékelik ki, de ők is hibázhatnak. Laboratóriumunk (MedServ/Sejtdiagnosztika) éves szinten több mint 140 ezer citológiai mintát elemez, szakembereinkkel szemben a legmagasabb követelményeket támasztjuk, de tisztában vagyunk vele, hogy ennek ellenére nálunk is előfordulhat hibás kiértékelés.

A citológiai vizsgálat nem a méhnyakrák okát, hanem a már látható tüneteket vizsgálja

 • Régóta tudjuk, hogy a HPV (humán papilloma vírus) fertőzés és a méhnyakrák kialakulása között összefüggés van, de az elmúlt évek tudományos vizsgálatainak eredményei egyértelműen bizonyították, hogy a méhnyakrákos esetek több mint 95%-át a HPV vírus magas kockázatú típusaival (hrHPV) való tartós fertőzöttség okozza.
 • A citológiai vizsgálat nem mutatja ki a HPV vírust, csak a fertőzöttségre utaló sejtelváltozásokból következtet annak fennállására. Feltéve, hogy ezek a jelek már megjelentek, és a megfelelő helyről vették a kenetet…

Megoldás: MEDSERV+

A MEDSERV+ olyan kombinált szűrővizsgálat, amely a lehető legkevesebb szubjektív elemet (hibalehetőséget) tartalmazza, és a méhnyakrák kialakulásának okát, ­ a HPV fertőzöttséget ­ is vizsgálja. A MEDSERV+ méhnyakrák szűrés három egymást kiegészítő tesztből áll:

A MEDSERV+ szűrés előnyei

 • A hrHPV kimutatás segítségével kiszűri azt a 30%-nyi beteget, akik fokozottan veszélyeztetettek a méhnyakrák szempontjából – negatív citológiai leletük ellenére.
 • A magas kockázatú hrHPV vírusokat a méhnyakról levett mintából a kenetvétel helyétől függetlenül kimutatja, tehát nincs mintavételi hibalehetőség. Ezen belül külön jelzi a teszt, ha a legmagasabb kockázatú (16-os vagy 18-as típusú) hrHPV jelen van a mintában.
 • A HPV kimutatás a legmodernebb, PCR alapú DNS vizsgálaton alapul, teljesen automatizált, tehát objektív.
 • A mintavételi eljárás nem különbözik a sejtkenet mintavételtől, tehát nem jár plusz kellemetlenséggel.
 • Az alkalmazott biomarkerek segítségével pontosan kimutatja, hogy a méhnyakrák kialakulásának folyamata melyik stádiumnál tart. Ennek terápiás következménye van: a teszt egyértelműen jelzi, hogy szükség van-e sebészeti beavatkozásra (szövettani mintavétel) vagy sem. A gyermeket tervező nők esetében fontos ugyanis a méhszáj/méhnyak épsége a magzat egészséges kihordásához, így az ő esetükben különösen lényeges, hogy csak indokolt esetben történjen sebészeti beavatkozás.
 • A MEDSERV+ teszt tehát nem csak azt mondja meg, hogy van-e hrHPV fertőzés (erre ugyanis más HPV tesztek is képesek), hanem a további vizsgálat alapján azt is pontosan meghatározza, hogy a tesztet követően mikor, milyen vizsgálatok és beavatkozások szükségesek.
 • A citológiai vizsgálat emellett segít kiszűrni azt a néhány százaléknyi esetet is, amikor a méhnyakrák kialakulásának hátterében nem a HPV fertőzés áll, erre ugyanis a nőgyógyászati citológiánál pontosabb vizsgálat egyelőre nincsen.

A MEDSERV+ lehetséges eredményei és magyarázatuk

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az alábbi táblázatban szereplő ajánlások tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a nőgyógyászával történő személyes konzultációt!

MEDSERV+ eredmény Teendő
Citológia* hrHPV
negatív negatív Az Ön esetében a méhnyakrák kialakulásának kockázata a következő 5 évben elhanyagolhatóan kicsi. Egy esetleges későbbi HPV-fertőzés veszélyének függvényében azonban – életmódjától függően  – a nőgyógyásza által javasolt időpontban célszerű megismételni a szűrést.

pozitív

HSIL vagy HSIL gyanú

pozitív,

hrHPV 16, 18 kimutatható

Az Ön esetében a legmagasabb kockázatú hrHPV típusok jelenléte és a pozitív citológiai lelet (HSIL vagy HSIL gyanú) miatt feltétlenül szükséges kolposzkópiát, konizációt (kúpkimetszést) és/vagy biopsziát (mintavételt szövettani vizsgálathoz) végezni. Haladéktalanul keresse fel nőgyógyászát!
LSIL

pozitív,

hrHPV 16, 18 nincs jelen

Az Ön esetében a citológiai vizsgálat kismértékű elváltozást mutat, és magas kockázatú hrHPV vírusok is jelen vannak a mintában. Bár a legveszélyesebb  16-os és 18-as hrHPV vírusok nem kimutathatók, ennek ellenére a hüvelytükrözés (kolposzkópia) javasolt, amelyet a nőgyógyásza tud elvégezni. Pozitív kolposzkópia esetén szövettani mintavétel szükséges, negatív kolposzkópia esetén 6 hónap múlva javasolt megismételni a MEDSERV+ vizsgálatot.
ASC-US ASC-H

pozitív

hrHPV 16, 18 nincs jelen

Az Ön esetében a kenetből kimutatott módosult laphámsejtek és magas kockázatú hrHPV vírusok miatt – a biomarker vizsgálat eredményének függvényében – 6-12 hónap múlva javasolt a MEDSERV+ szűrővizsgálat megismétlése. Szerencsére a legveszélyesebb 16-os és 18-as HPV vírusok nincsenek jelen.

pozitív

HSIL vagy HSIL gyanú

negatív Az Ön esetében magas kockázatú HPV típusok nem kimutathatók, de a citológiai vizsgálat eredménye alapján kolposzkópia (hüvelytükrözés) szükséges, amelyet a nőgyógyásza tud elvégezni. Negatív kolposzkópia esetén 12 hónap múlva a MEDSERV+ szűrés megismétlése javasolt. Pozitív kolposzkópia esetén szövettani mintavétel szükséges.
negatív

pozitív,

hrHPV 16, 18 kimutatható

Az Ön esetében a legmagasabb kockázatú hrHPV típusok jelenléte miatt – a citológiai eredménytől függetlenül – 6 havonta javasolt ismételni a szűrést.
* Intézményünkben a mára elavultnak számító Papanicolau értékelési rendszert a citológiai eredmény megállapításánál nem használjuk

A MEDSERV+ méhnyakrák szűrés segítségével a méhnyakrák valóban megelőzhető!

A MEDSERV+ teszt negatív predikciós értéke 99,92%*, ami azt jelenti, hogy negatív teszt esetén a páciens esélye a CIN3 rákmegelőző állapot kialakulására az elkövetkező 5 évben mindössze 0,08%.

* Katki et al.: Benchmarking CIN3+ risk as the basis for incorporating HPV and Pap cotesting into cervical screening and management

Kinek javasolt a MEDSERV+ méhnyakrák szűrés?

A teszt minden olyan 25-65 év közötti nőnek javasolt, aki el szeretné kerülni a méhnyakrák kialakulását.

Az időben felfedezett HPV fertőzést követően ugyanis a szükséges nőgyógyászati beavatkozások még azelőtt elvégezhetők, mielőtt az érintett sejtek a rákos állapotig eljutnának.

65 év feletti nők esetében – ha az utolsó három szűrés eredménye negatív volt – már nem szükséges a HPV vizsgálat.

Mennyibe kerül a MEDSERV+ méhnyakrák szűrés?

A MEDSERV+ teszt ára intézményenként eltérő lehet, a pontos árról érdeklődjön nőgyógyászánál! A teszt 13.000 Ft-os áron végezhető el az Istenhegyi Magánklinikán, amely ár a kenetvétel díját is tartalmazza (nőgyógyászati szakorvosi vizsgálatot azonban nem). A Neogyn Magánorvosi Rendelőben 14.500 Ft-os áron végeztethető el a MEDSERV+ teszt kenetvétellel együtt.

Az MEDSERV+ vizsgálat ára tartalmazza a citológiai és hrHPV vizsgálatot, és – amennyiben ezek közül legalább egyik vizsgálat eredménye pozitív – a biomarkeren alapuló tumor progresszió vizsgálatot.

Hol érhető el a MEDSERV+ méhnyakrák szűrés?

A MEDSERV+ teszt elérhető a Medserv Kft. alábbi partnereinél:

Budapest II. kerület
Partner Cím Elérhetőség
Rózsakert Medical Center 1026 Budapest Gábor Áron u. 74-78/a. +36 1 392-0505
info@rmc.hu
Dr. Vajda Miklós 1027 Budapest Margit körút 58. I. emelet 5. ajtó. +36 30 992 2858
http://www.meddoseg-nogyogyaszat.hu/
Dr. Vida Gábor 1023 Budapest, Ürömi u. 37. +36 30 212 2293
info@drvidagabor.hu
http://drvidagabor.hu/
Dr. Horváth Tamás Budapest II. kerület, Lövőház u. 7-9.
Budapest III. kerület
Partner Cím Elérhetőség
Dr. Tóth Károly Sándor 1034 Bécsi út 60. fszt. 2. +36 30 9966 477
Budapest V. kerület
Partner Cím Elérhetőség
Dr. Székely István Budapest, V. kerület, Váci utca 79. I. emelet 10. ajtó +36 20 946 1953
+36 1 266 0162
doktor@szekelydoktor.hu
http://www.doktorszekely.hu
Belvárosi Orvosi Centrum 1053 Budapest, Ferenciek tere 7-8., III lépcsőház 2. emelet +36 30 870 4027
+36 30 372 6832
info@boc.hu
http://www.boc.hu/
Dr. Nyitray Gábor Budapest V. kerület, Váci utca 63. fszt. 4. 4-es kapucsengő +36 30 256 7705
http://drnyitraygabor.hu/
Budapest VII. kerület
Partner Cím Elérhetőség
Dr. Máté Szabolcs 1073 Budapest, Erzsébet körút 51. mfsz. 4. +36 20 352 2207
http://www.drmateszabolcs.hu
Dr. Petróczi István Budapest VII. ker. Hársfa utca 17. +36 20 470 2080
drpetroczi@gmail.com
http://www.drpetroczi.hu
Dr. Pataki Zoltán 1073 Budapest, Erzsébet körút 51. mfsz. 4. +36 70 587 3404
http://drpatakizoltan.hu
Dr. Börzsönyi Balázs 1075 Budapest, Károly krt. 13-15. B lh. 2/12 +36 20 913 2318
Dr. Csaba Ákos Budapest VII. kerület, Dembinszky u. 44. +36 20 9410 372
Dr. Gidai János Budapest VII. kerület, Károly krt. 13-15. B lh. 2/12 +36 1 320 4216
http://www.drgidai.hu/
Dr. Mericli Metin 1075 Budapest, Károly krt. 13-15. B lh. 2/12 +36 30 535 4070
http://budapestinogyogyasz.hu/
Budapest IX. kerület
Partner Cím Elérhetőség
Dr. Parragh Attila IX. ker. Tompa u. 25. (Ferenc tér sarok) +36 20 934 3425
+36 20 980 7108
drparraghattila@drparraghattila.hu
http://www.drparraghattila.hu
Dr. Csabafi Csaba 1094 Budapest, Ferenc tér 1. +36 30 944 5636
annzoltkft@annzolt.hu
http://annzolt.hu/
Dr. Paragi Péter 1091 Budapest, Márton u. 30. I/8 18-as kapucsengő +36 20 585 8426
http://www.paragi.hu/
Budapest XI. kerület
Partner Cím Elérhetőség
Dr. Urbán Márta 1119 Budapest Tétényi út 25-27. 6. em. 38. +36 20 446 8052
Dr. Székely István Budapest, XI. kerület, Bartók Béla út 68. I. emelet 3. +36 20 946 1953
+36 1 361 1035
doktor@szekelydoktor.hu
http://www.doktorszekely.hu
Primed Magánorvosi rendelő Dr. Sziller István 1114 Budapest, Bartók Béla út 68. I.em. 3. info@primed.hu
+36 30 9343 338
Praxis Rendelő
Dr. Fülöp Tamás
Dr. Szánthó József
1113 Budapest, Tas vezér utca 18 fszt. +36 30 414 8886
http://www.ultrahang.com
Dr. Petróczi István Budapest XI. ker. Bocskai út 7.
Budapest VII. ker. Hársfa utca 17.
+36 20 470 2080
drpetroczi@gmail.com
http://www.drpetroczi.hu
Dr. Gerő György / Ordano Kft. 1113 Budapest, Tas vezér u. 18. fszt. (Praxis Rendelő) +3630-414-8886
http://gerogyorgy.hu
Főnix Medical Center 1112 Budapest, Sasadi út 184. +36 1 200 7931
+36 30 835 8620
recepcio@fonixmedicalcenter.hu
http://www.fonixmedicalcenter.hu
Budai Magánorvosi Centrum 1117 Budapest, Fehérvári út 82. +36 1 794 3980
info@budaioltokozpont.hu
http://www.budaimaganrendelo.hu
Dr. Bencsik András Budapest, XI. ker. Tétényi út 25-27, VI emelet 38. +36 1 203 2148
dbandras@freemail.hu
http://www.drbencsikandras.eoldal.hu/
Dr. Balogh Tibor 1111 Budapest Kende u. 8-10. +36 20 994 9739
+36 1 209 6838
Budapest XII. kerület
Partner Cím Elérhetőség
Istenhegyi Magánklinika 1125 Budapest, Istenhegyi út 31/B +36 1 224 5424
info@ihklinika.hu
http://istenhegyiklinika.hu
Dr. Bínó Brúnó 1121 Bp. Budakeszi út 36/C +36 30 956 8280
http://binobruno.com
Dr. Sávai György Budapest,. XII. kerület, Zugligeti út 60. (Zugligeti Klinika) +36 1 275 1455
savaigy@t-online.hu
http://www.savai-nogyogyasz.hu/
Dr. Aszódi Melinda 1122 Budapest, Maros u. 9. fszt. 3. +36 30 346 3028
Dr. Debreceni Atilla 1122 Budapest, Maros u. 9. fszt. 3. +3630 685 9620
http://www.drdebreczeniatilla.hu/
Dr. Paragi Péter 1123 Budapest, Rózsakert u. 3-11. D épület “A” lépcsőház I/3 613 kapucsengő “Liliomdomb lakópark” +36 20 585 8426
http://www.paragi.hu/
Budapest XIII. kerület
Partner Cím Elérhetőség
Dr. Szőcs Gyula 1134 Budapest, Botond u. 14. 1.em/7 +36 1 340 4873
http://drszocs.eu/
Dr. Tekse István 1136 Budapest, Balzac utca 11.
1135 Budapest, Tátra utca 36.
+36 20 472 3719
http://szulesz-nogyogyaszt.hu/
Dr. Pajor Attila 1137 Budapest, Pozsonyi út 42. I. em. 3.
Budapest XIV. kerület
Partner Cím Elérhetőség
Dr. Bínó Brúnó 1143 Budapest, Hungária körút 70. +36 20 264 2199
http://binobruno.com
Dr. Csapó Csaba 1148 Budapest, Örs vezér tér 6. fszt. 1. +36 20 9310 687
+36 1 220 79 91
http://web.t-online.hu/drcsapo
Budapest XIV. kerület
Partner Cím Elérhetőség
Dr. Bínó Brúnó 1143 Budapest, Hungária körút 70. +36 20 264 2199
http://binobruno.com
Dr. Csapó Csaba 1148 Budapest, Örs vezér tér 6. fszt. 1. +36 20 9310 687
+36 1 220 79 91
http://web.t-online.hu/drcsapo
Budapest XV. kerület
Partner Cím Elérhetőség
GABA Medical Center 1158 Budapest, Apolló u. 61. +36 1 416 0886
+ 36 30 441 4575
gabamedical@gabamedical.hu
http://www.gabamedical.hu/
Budapest XVIII. kerület
Partner Cím Elérhetőség
Ormos Intézet 1184 Budapest, Hengersor u. 73. titkarsag@ormosintezet.hu
+36 1 295 5963
http://www.ormosintezet.hu
Budapest XX. kerület
Partner Cím Elérhetőség
Forgács Intézet 1205 Budapest, Kossuth Lajos u. 143. +36 1 285 2091
+36 1 284 7602
http://www.forgacsintezet.hu/
Pest megye
Helység Partner Cím Elérhetőség
Budakeszi Dr. Bínó Brúnó Budakeszi, Fő utca 95. +36 20 952 5228
http://binobruno.com
Érd Dr. Parragh Attila Érd, Bajcsy Zs. u. 40. +36 20 980 7108
drparraghattila@drparraghattila.hu
http://www.drparraghattila.hu/
Szentendre Dr. Bínó Brúnó 2000 Szentendre, Bolgár utca 10. +36 20 424 7960
http://binobruno.com
Fejér megye
Helység Partner Cím Elérhetőség
Székesfehérvár Dr. Bata Barnabás 8000 Székesfehérvár, Seregélyesi út 17. Orvosok Háza (Központi Ügyelet) bejelentkezes.bata@gmail.com
+36 20 346 7424
Győr-Sopron-Moson megye
Helység Partner Cím Elérhetőség
Sopron Dr. Musch Nikolett 9400 Sopron, Fasor u. 10. fsz. 3. www.nogyogyasz.eu
Somogy megye
Helység Partner Cím Elérhetőség
Siófok Dr. Bata Barnabás 8600 Siófok, Petőfi Sándor u. 1-3. bejelentkezes.bata@gmail.com
+36 20 346 7424
+36 84 322 522

A MEDSERV+ méhnyakrák szűrés háttéranyagok

Médiamegjelenések

További médiamegjelenéseink elérhetők ide kattintva

Zsuzsa története

Az első gondolat, amikor megtudja az ember, hogy rákos, az a halál

Az első gondolat, amikor megtudja az ember, hogy rákos, az a halál

Zsuzsa 37 éves. A második gyermek vállalása miatt kereste fel a nőgyógyászát 2014 januárjában. Negatív lett a rákszűrés. 2014 végén azonban erősen vérezni kezdett, amelyre vérzéscsillapítót és antibiotikumot kapott, majd egészségügyi küretet végeztek el nála. Ezt követően derült ki a pontos diagnózis: a méh adenosquamosus carcinomája, azaz méhnyakrák. 2015 januárjában megműtötték, méhét és petefészkeit is eltávolították, de nemrégiben a daganat a hüvelyben kiújult, most sugárkezelést és kemoterápiát kap. Azon gondolkodik, hol rontotta el. Sehol.

A teljes cikk elolvasható ide kattintva»

Gyakran Ismételt Kérdések

A méhnyakrák hátterében a HPV fertőzés áll

Az utóbbi évtizedek tudományos eredményei egyértelműen bizonyították, hogy a méhnyakrák kialakulásának elsődleges oka a HPV (human papilloma vírus) fertőzés, a megbetegedések több mint 95%-áért ez a vírus tehető felelőssé. A hosszabb ideje HPV-vel fertőzött személyeknél ugyanis megindul a hámsejtek transzformációja, amelynek eredményeképpen az esetek többségében méhnyakrák, ritkábban más ráktípusok (szeméremtestrák, méhrák, petefészekrák, végbélrák, fej-nyaki dagantok stb.) fejlődnek ki.

Milyen gyakori a HPV fertőzés?

A HPV-fertőzésen az emberek jelentős része (több mint 80%-a!) élete egy szakaszában átesik, pl. a nem stabil párkapcsolatban élő, szexuálisan aktív hölgyek körében a fertőzöttség mintegy 30-40%-os. Mivel a HPV-fertőzés sokszor nem okoz tünetet, a legtöbb férfi és nő úgy kapja el és adja tovább, hogy észre sem veszi.

A HPV fertőzésből meg lehet gyógyulni?

Igen. Szerencsére a fertőzést a szervezet ill. az immunrendszer legtöbbször 1-2 év alatt legyőzi, néhány esetben azonban tartósan megmarad a vírus. Kóros elváltozást az azonos, magas kockázatú hrHPV típussal való hosszú időn át tartó fertőzés okozhat, éppen ezért nem kell megijedni HPV-fertőzés esetén, hanem figyelemmel kell kísérni annak lezajlását.

A fertőzést követően tehát több év is eltelik, mire a kóros sejtburjánzás következtében méhnyakrák alakulhat ki.

Milyen típusai vannak a HPV fertőzésnek?

A HPV-fertőzést a méhnyakrák vagy más, HPV-vel összefüggésbe hozható ráktípusok kialakulása szempontjából két csoportba sorolják.

 • Az egyik az ún. magas kockázatú (high risk) HPV, ebbe a csoportba a 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68-as típusok tartoznak. Ezek közül is kiemelkedően magas kockázatot hordoz a 16-os és 18-as típus, a MEDSERV+ vizsgálat részét képező hrHPV kimutatás ezek jelenlétét külön-külön is jelzi.
 • A másik csoport a rák kialakulása szempontjából jelentéktelen kockázatot hordoz, ide tartozik az összes többi HPV típus. Ezek a vírusok jellemzően condylómákat, szemölcsöket okoznak.

Mely korosztályok veszélyeztetettek a HPV eredetű méhnyakrák szemponjából?

A CIN3 rákmegelőző állapot gyakorisága nőknél korcsoportok szerint

A CIN3 rákmegelőző állapot gyakorisága nőknél korcsoportok szerint

A CIN3 rákmegelőző állapot 28%-a a 25-29 éves korosztályban fordul elő, 37%-a a 30-39 éves korosztályban. Az idősebb korosztályban a stabil pár- ill. szexuális kapcsolatok kialakulásának köszönhetően csökken a HPV-vel való újrafertőződés gyakorisága, de mivel a méhnyakrák kialakulása hosszú évekig tarthat, magának a méhnyakráknak az előfordulása épp a 40-45 éves korosztályban a legmagasabb.

Megelőzhető a HPV fertőzés?

Nagyobbrészt igen, mert a legmagasabb kockázatú HPV típusok ellen létezik védőoltás, ami 2014 őszétől Magyarországon is ingyenesen kaphatnak meg a 7. osztályos – 12. évüket betöltött – lányok, de az oltás minden szexuálisan aktív nő számára javasolt.

Számos országban már rendelkezésre állnak azok az adatok, amelyek az ingyenessé tett HPV védőoltás bevezetése óta keletkeztek, és egyértelműen jelzik, hogy a beoltott korosztálynál a HPV eredetű elváltozások (pl. condylomák, nemi szemölcsök) gyakorisága töredékére esett vissza. Hosszabb távú klinikai vizsgálati adatok azonban a méhnyakrák kockázat és a HPV-oltás összefüggéseiről egyelőre nem állnak rendelkezésünkre, ezért a HPV oltásban részesültek méhnyakrák szűrési protokollja megegyezik a nem beoltottakéval, azaz jelenleg ugyanolyan gyakorisággal javasolt méhnyakrák szűrésre járniuk.

Maradt még kérdése?

Ha a fentiekkel kapcsolatban vannak még kérdései, vagy további információra lenne szüksége a MEDSERV+ vizsgálattal kapcsolatban, kérjük írja meg nekünk az alábbi űrlap kitöltésével!

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Tárgy

Üzenet