A méhnyakrák elméletileg 100%-ban megelőzhető, de…

… még napjainkban is évente 400-500 nő hal meg méhnyakrákban Magyarországon, és sajnos a rendszeres citológiai vizsgálat sem jelent teljes védelmet. A méhnyakrák ugyanis az esetek 24-32%-ában* olyan nőknél alakul ki, akik előzőleg jártak citológiai vizsgálaton alapuló nőgyógyászati szűrésre, és negatív eredménnyel rendelkeztek!

* Leyden et al. JNCI 2005; 97: 675   ill. Andrae et al. JNCI 2008; 100: 622

A rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálat – citológia – bár kétségkívül jelentős előrelépést hozott a méhnyakrák elleni küzdelemben – de még a magyarországinál hatékonyabb szűrőprogramokkal rendelekező országok esetében is azt tapasztalták, hogy a méhnyakrákos esetek előfordulása nem szorítható egy bizonyos szint alá. A mellékelt grafikonon* látható, hogy a citológiai vizsgálaton alapuló szűrés bevezetése ellenére a 100.000 lakosra jutó méhnyakrák előfordulás mindössze 50%-kal csökkent azokban az országokban, ahol a veszélyeztetett lakosság több mint 80%-a rendszeresen eljárt szűrésekre.

*A grafikon Anglia, Wales, Norvégia és Dánia adatai alapján készült (Quinn, 1999) Forrás: www.ecca.info

Mi ennek az oka?

A citológiai vizsgálat túl sok hibalahetőséget tartalmaz…

 • A citológiai vizsgálat megbízhatóságának egyik legfontosabb korlátja a mintavétel. Ha a kenet nem tartalmazza a daganatos elfajulásnak (burjánzásnak) indult sejteket, akkor a mintát a laboratórium negatívnak fogja értékelni. Valójában azért javasolt negatív eredmény esetén is a szakmai ajánlások szerinti (ACOG, NHS) három évnél gyakrabban ismételni a citológiai vizsgálatot, hogy a mintavételi hibából adódó kockázatot mérsékeljük, és az akár tíz évig is eltartó rák kialakulás során előbb-utóbb megtaláljuk a burjánzásnak induló sejteket.
 • A citológai vizsgálat tudományos értelemben véve nem megismételhető. Lehetetlen kétszer egymás után pontosan ugyanonnan, pontosan ugyanolyan kenetet venni.
 • Noha a citológiai keneteket általában képzett és gyakorlott szakemberek értékelik ki, de ők is hibázhatnak. Laboratóriumunk (MedServ/Sejtdiagnosztika) éves szinten több mint 140 ezer citológiai mintát elemez, szakembereinkkel szemben a legmagasabb követelményeket támasztjuk, de tisztában vagyunk vele, hogy ennek ellenére nálunk is előfordulhat hibás kiértékelés.

A citológiai vizsgálat nem a méhnyakrák okát, hanem a már látható tüneteket vizsgálja

 • Régóta tudjuk, hogy a HPV (humán papilloma vírus) fertőzés és a méhnyakrák kialakulása között összefüggés van, de az elmúlt évek tudományos vizsgálatainak eredményei egyértelműen bizonyították, hogy a méhnyakrákos esetek több mint 95%-át a HPV vírus magas kockázatú típusaival (hrHPV) való tartós fertőzöttség okozza.
 • A citológiai vizsgálat nem mutatja ki a HPV vírust, csak a fertőzöttségre utaló sejtelváltozásokból következtet annak fennállására. Feltéve, hogy ezek a jelek már megjelentek, és a megfelelő helyről vették a kenetet…

Megoldás: MEDSERV+

A MEDSERV+ olyan kombinált szűrővizsgálat, amely a lehető legkevesebb szubjektív elemet (hibalehetőséget) tartalmazza, és a méhnyakrák kialakulásának okát, ­ a HPV fertőzöttséget ­ is vizsgálja. A MEDSERV+ méhnyakrák szűrés három egymást kiegészítő tesztből áll:

A MEDSERV+ szűrés előnyei

 • A hrHPV kimutatás segítségével kiszűri azt a 30%-nyi beteget, akik fokozottan veszélyeztetettek a méhnyakrák szempontjából – negatív citológiai leletük ellenére.
 • A magas kockázatú hrHPV vírusokat a méhnyakról levett mintából a kenetvétel helyétől függetlenül kimutatja, tehát nincs mintavételi hibalehetőség. Ezen belül külön jelzi a teszt, ha a legmagasabb kockázatú (16-os vagy 18-as típusú) hrHPV jelen van a mintában.
 • A HPV kimutatás a legmodernebb, PCR alapú DNS vizsgálaton alapul, teljesen automatizált, tehát objektív.
 • A mintavételi eljárás nem különbözik a sejtkenet mintavételtől, tehát nem jár plusz kellemetlenséggel.
 • Az alkalmazott biomarkerek segítségével pontosan kimutatja, hogy a méhnyakrák kialakulásának folyamata melyik stádiumnál tart. Ennek terápiás következménye van: a teszt egyértelműen jelzi, hogy szükség van-e sebészeti beavatkozásra (szövettani mintavétel) vagy sem. A gyermeket tervező nők esetében fontos ugyanis a méhszáj/méhnyak épsége a magzat egészséges kihordásához, így az ő esetükben különösen lényeges, hogy csak indokolt esetben történjen sebészeti beavatkozás.
 • A MEDSERV+ teszt tehát nem csak azt mondja meg, hogy van-e hrHPV fertőzés (erre ugyanis más HPV tesztek is képesek), hanem a további vizsgálat alapján azt is pontosan meghatározza, hogy a tesztet követően mikor, milyen vizsgálatok és beavatkozások szükségesek.
 • A citológiai vizsgálat emellett segít kiszűrni azt a néhány százaléknyi esetet is, amikor a méhnyakrák kialakulásának hátterében nem a HPV fertőzés áll, erre ugyanis a nőgyógyászati citológiánál pontosabb vizsgálat egyelőre nincsen.

A MEDSERV+ lehetséges eredményei és magyarázatuk

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az alábbi táblázatban szereplő ajánlások tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a nőgyógyászával történő személyes konzultációt!

MEDSERV+ eredmény Teendő
Citológia* hrHPV
negatív negatív Az Ön esetében a méhnyakrák kialakulásának kockázata a következő 5 évben elhanyagolhatóan kicsi. Egy esetleges későbbi HPV-fertőzés veszélyének függvényében azonban – életmódjától függően  – a nőgyógyásza által javasolt időpontban célszerű megismételni a szűrést.

pozitív

HSIL vagy HSIL gyanú

pozitív,

hrHPV 16, 18 kimutatható

Az Ön esetében a legmagasabb kockázatú hrHPV típusok jelenléte és a pozitív citológiai lelet (HSIL vagy HSIL gyanú) miatt feltétlenül szükséges kolposzkópiát, konizációt (kúpkimetszést) és/vagy biopsziát (mintavételt szövettani vizsgálathoz) végezni. Haladéktalanul keresse fel nőgyógyászát!
LSIL

pozitív,

hrHPV 16, 18 nincs jelen

Az Ön esetében a citológiai vizsgálat kismértékű elváltozást mutat, és magas kockázatú hrHPV vírusok is jelen vannak a mintában. Bár a legveszélyesebb  16-os és 18-as hrHPV vírusok nem kimutathatók, ennek ellenére a hüvelytükrözés (kolposzkópia) javasolt, amelyet a nőgyógyásza tud elvégezni. Pozitív kolposzkópia esetén szövettani mintavétel szükséges, negatív kolposzkópia esetén 6 hónap múlva javasolt megismételni a MEDSERV+ vizsgálatot.
ASC-US ASC-H

pozitív

hrHPV 16, 18 nincs jelen

Az Ön esetében a kenetből kimutatott módosult laphámsejtek és magas kockázatú hrHPV vírusok miatt – a biomarker vizsgálat eredményének függvényében – 6-12 hónap múlva javasolt a MEDSERV+ szűrővizsgálat megismétlése. Szerencsére a legveszélyesebb 16-os és 18-as HPV vírusok nincsenek jelen.

pozitív

HSIL vagy HSIL gyanú

negatív Az Ön esetében magas kockázatú HPV típusok nem kimutathatók, de a citológiai vizsgálat eredménye alapján kolposzkópia (hüvelytükrözés) szükséges, amelyet a nőgyógyásza tud elvégezni. Negatív kolposzkópia esetén 12 hónap múlva a MEDSERV+ szűrés megismétlése javasolt. Pozitív kolposzkópia esetén szövettani mintavétel szükséges.
negatív

pozitív,

hrHPV 16, 18 kimutatható

Az Ön esetében a legmagasabb kockázatú hrHPV típusok jelenléte miatt – a citológiai eredménytől függetlenül – 6 havonta javasolt ismételni a szűrést.
* Intézményünkben a mára elavultnak számító Papanicolau értékelési rendszert a citológiai eredmény megállapításánál nem használjuk

A MEDSERV+ méhnyakrák szűrés segítségével a méhnyakrák valóban megelőzhető!

A MEDSERV+ teszt negatív predikciós értéke 99,92%*, ami azt jelenti, hogy negatív teszt esetén a páciens esélye a CIN3 rákmegelőző állapot kialakulására az elkövetkező 5 évben mindössze 0,08%.

* Katki et al.: Benchmarking CIN3+ risk as the basis for incorporating HPV and Pap cotesting into cervical screening and management

Kinek javasolt a MEDSERV+ méhnyakrák szűrés?

A teszt minden olyan 25-65 év közötti nőnek javasolt, aki el szeretné kerülni a méhnyakrák kialakulását.

Az időben felfedezett HPV fertőzést követően ugyanis a szükséges nőgyógyászati beavatkozások még azelőtt elvégezhetők, mielőtt az érintett sejtek a rákos állapotig eljutnának.

65 év feletti nők esetében – ha az utolsó három szűrés eredménye negatív volt – már nem szükséges a HPV vizsgálat.

Mennyibe kerül a MEDSERV+ méhnyakrák szűrés?

A MEDSERV+ teszt ára intézményenként eltérő lehet, a pontos árról érdeklődjön nőgyógyászánál! A teszt 13.000 Ft-os áron végezhető el az Istenhegyi Magánklinikán, amely ár a kenetvétel díját is tartalmazza (nőgyógyászati szakorvosi vizsgálatot azonban nem). A Neogyn Magánorvosi Rendelőben 14.500 Ft-os áron végeztethető el a MEDSERV+ teszt kenetvétellel együtt.

Az MEDSERV+ vizsgálat ára tartalmazza a citológiai és hrHPV vizsgálatot, és – amennyiben ezek közül legalább egyik vizsgálat eredménye pozitív – a biomarkeren alapuló tumor progresszió vizsgálatot.

Hol érhető el a MEDSERV+ méhnyakrák szűrés?

A MEDSERV+ teszt elérhető a Medserv Kft. alábbi partnereinél:

Budapest II. kerület
Partner Cím Elérhetőség
Rózsakert Medical Center 1026 Budapest Gábor Áron u. 74-78/a. +36 1 392-0505
info@rmc.hu
Dr. Vajda Miklós 1027 Budapest Margit körút 58. I. emelet 5. ajtó. +36 30 992 2858
http://www.meddoseg-nogyogyaszat.hu/
Dr. Vida Gábor 1023 Budapest, Ürömi u. 37. +36 30 212 2293
info@drvidagabor.hu
http://drvidagabor.hu/
Dr. Horváth Tamás Budapest II. kerület, Lövőház u. 7-9.

 

Budapest III. kerület
Partner Cím Elérhetőség
Dr. Tóth Károly Sándor 1034 Bécsi út 60. fszt. 2. +36 30 9966 477

 

Budapest V. kerület
Partner Cím Elérhetőség
Dr. Székely István Budapest, V. kerület, Váci utca 79. I. emelet 10. ajtó +36 20 946 1953
+36 1 266 0162
doktor@szekelydoktor.hu
http://www.doktorszekely.hu
Belvárosi Orvosi Centrum 1053 Budapest, Ferenciek tere 7-8., III lépcsőház 2. emelet +36 30 870 4027
+36 30 372 6832
info@boc.hu
http://www.boc.hu/
Dr. Nyitray Gábor Budapest V. kerület, Váci utca 63. fszt. 4. 4-es kapucsengő +36 30 256 7705
http://drnyitraygabor.hu/

 

Budapest VII. kerület
Partner Cím Elérhetőség
Dr. Petróczi István Budapest VII. ker. Hársfa utca 17. +36 20 470 2080
drpetroczi@gmail.com
http://www.drpetroczi.hu
Dr. Pataki Zoltán 1073 Budapest, Erzsébet körút 51. mfsz. 4. +36 70 587 3404
http://drpatakizoltan.hu
Dr. Börzsönyi Balázs 1075 Budapest, Károly krt. 13-15. B lh. 2/12 +36 20 913 2318
Dr. Csaba Ákos Budapest VII. kerület, Dembinszky u. 44. +36 20 9410 372
Dr. Gidai János Budapest VII. kerület, Károly krt. 13-15. B lh. 2/12 +36 1 320 4216
http://www.drgidai.hu/
Dr. Mericli Metin 1075 Budapest, Károly krt. 13-15. B lh. 2/12 +36 30 535 4070
http://budapestinogyogyasz.hu/

 

Budapest IX. kerület
Partner Cím Elérhetőség
Dr. Parragh Attila IX. ker. Tompa u. 25. (Ferenc tér sarok) +36 20 934 3425
+36 20 980 7108
drparraghattila@drparraghattila.hu
http://www.drparraghattila.hu
Dr. Csabafi Csaba 1094 Budapest, Ferenc tér 1. +36 30 944 5636
annzoltkft@annzolt.hu
http://annzolt.hu/
Dr. Paragi Péter 1091 Budapest, Márton u. 30. I/8 18-as kapucsengő +36 20 585 8426
http://www.paragi.hu/

 

Budapest XI. kerület
Partner Cím Elérhetőség
Dr. Urbán Márta 1119 Budapest Tétényi út 25-27. 6. em. 38. +36 20 446 8052
Dr. Székely István Budapest, XI. kerület, Bartók Béla út 68. I. emelet 3. +36 20 946 1953
+36 1 361 1035
doktor@szekelydoktor.hu
http://www.doktorszekely.hu
Primed Magánorvosi rendelő Dr. Sziller István 1114 Budapest, Bartók Béla út 68. I.em. 3. info@primed.hu
+36 30 9343 338
Praxis Rendelő
Dr. Fülöp Tamás
Dr. Szánthó József
1113 Budapest, Tas vezér utca 18 fszt. +36 30 414 8886
http://www.ultrahang.com
Dr. Petróczi István Budapest XI. ker. Bocskai út 7.
Budapest VII. ker. Hársfa utca 17.
+36 20 470 2080
drpetroczi@gmail.com
http://www.drpetroczi.hu
Dr. Gerő György / Ordano Kft. 1113 Budapest, Tas vezér u. 18. fszt. (Praxis Rendelő) +3630-414-8886
http://gerogyorgy.hu
Főnix Medical Center 1112 Budapest, Sasadi út 184. +36 1 200 7931
+36 30 835 8620
recepcio@fonixmedicalcenter.hu
http://www.fonixmedicalcenter.hu
Budai Magánorvosi Centrum 1117 Budapest, Fehérvári út 82. +36 1 794 3980
info@budaioltokozpont.hu
http://www.budaimaganrendelo.hu
Dr. Bencsik András Budapest, XI. ker. Tétényi út 25-27, VI emelet 38. +36 1 203 2148
dbandras@freemail.hu
http://www.drbencsikandras.eoldal.hu/
Dr. Balogh Tibor 1111 Budapest Kende u. 8-10. +36 20 994 9739
+36 1 209 6838

 

Budapest XII. kerület
Partner Cím Elérhetőség
Istenhegyi Magánklinika 1125 Budapest, Istenhegyi út 31/B +36 1 224 5424
info@ihklinika.hu
http://istenhegyiklinika.hu
Dr. Bínó Brúnó 1121 Bp. Budakeszi út 36/C +36 30 956 8280
http://binobruno.com
Dr. Sávai György Budapest,. XII. kerület, Zugligeti út 60. (Zugligeti Klinika) +36 1 275 1455
savaigy@t-online.hu
http://www.savai-nogyogyasz.hu/
Dr. Aszódi Melinda 1122 Budapest, Maros u. 9. fszt. 3. +36 30 346 3028
Dr. Debreceni Atilla 1122 Budapest, Maros u. 9. fszt. 3. +3630 685 9620
http://www.drdebreczeniatilla.hu/
Dr. Paragi Péter 1123 Budapest, Rózsakert u. 3-11. D épület “A” lépcsőház I/3 613 kapucsengő “Liliomdomb lakópark” +36 20 585 8426
http://www.paragi.hu/

 

Budapest XIII. kerület
Partner Cím Elérhetőség
Dr. Szőcs Gyula 1134 Budapest, Botond u. 14. 1.em/7 +36 1 340 4873
http://drszocs.eu/
Dr. Tekse István 1136 Budapest, Balzac utca 11.
1135 Budapest, Tátra utca 36.
+36 20 472 3719
http://szulesz-nogyogyaszt.hu/
Dr. Pajor Attila 1137 Budapest, Pozsonyi út 42. I. em. 3.

 

Budapest XIV. kerület
Partner Cím Elérhetőség
Dr. Bínó Brúnó 1143 Budapest, Hungária körút 70. +36 20 264 2199
http://binobruno.com
Dr. Csapó Csaba 1148 Budapest, Örs vezér tér 6. fszt. 1. +36 20 9310 687
+36 1 220 79 91
http://web.t-online.hu/drcsapo

 

Budapest XV. kerület
Partner Cím Elérhetőség
GABA Medical Center 1158 Budapest, Apolló u. 61. +36 1 416 0886
+ 36 30 441 4575
gabamedical@gabamedical.hu
http://www.gabamedical.hu/

 

Budapest XVIII. kerület
Partner Cím Elérhetőség
Ormos Intézet 1184 Budapest, Hengersor u. 73. titkarsag@ormosintezet.hu
+36 1 295 5963
http://www.ormosintezet.hu

 

Budapest XX. kerület
Partner Cím Elérhetőség
Forgács Intézet 1205 Budapest, Kossuth Lajos u. 143. +36 1 285 2091
+36 1 284 7602
http://www.forgacsintezet.hu/

 

Pest megye
Helység Partner Cím Elérhetőség
Budakeszi Dr. Bínó Brúnó Budakeszi, Fő utca 95. +36 20 952 5228
http://binobruno.com
Érd Dr. Parragh Attila Érd, Bajcsy Zs. u. 40. +36 20 980 7108
drparraghattila@drparraghattila.hu
http://www.drparraghattila.hu/
Szentendre Dr. Bínó Brúnó 2000 Szentendre, Bolgár utca 10. +36 20 424 7960
http://binobruno.com

 

Fejér megye
Helység Partner Cím Elérhetőség
Székesfehérvár Dr. Bata Barnabás 8000 Székesfehérvár, Seregélyesi út 17. Orvosok Háza (Központi Ügyelet) bejelentkezes.bata@gmail.com
+36 20 346 7424

 

Somogy megye
Helység Partner Cím Elérhetőség
Siófok Dr. Bata Barnabás 8600 Siófok, Petőfi Sándor u. 1-3. bejelentkezes.bata@gmail.com
+36 20 346 7424
+36 84 322 522

A MEDSERV+ méhnyakrák szűrés háttéranyagok

Médiamegjelenések

További médiamegjelenéseink elérhetők ide kattintva

Zsuzsa története

Az első gondolat, amikor megtudja az ember, hogy rákos, az a halál

Az első gondolat, amikor megtudja az ember, hogy rákos, az a halál

Zsuzsa 37 éves. A második gyermek vállalása miatt kereste fel a nőgyógyászát 2014 januárjában. Negatív lett a rákszűrés. 2014 végén azonban erősen vérezni kezdett, amelyre vérzéscsillapítót és antibiotikumot kapott, majd egészségügyi küretet végeztek el nála. Ezt követően derült ki a pontos diagnózis: a méh adenosquamosus carcinomája, azaz méhnyakrák. 2015 januárjában megműtötték, méhét és petefészkeit is eltávolították, de nemrégiben a daganat a hüvelyben kiújult, most sugárkezelést és kemoterápiát kap. Azon gondolkodik, hol rontotta el. Sehol.

A teljes cikk elolvasható ide kattintva»

Gyakran Ismételt Kérdések

A méhnyakrák hátterében a HPV fertőzés áll

Az utóbbi évtizedek tudományos eredményei egyértelműen bizonyították, hogy a méhnyakrák kialakulásának elsődleges oka a HPV (human papilloma vírus) fertőzés, a megbetegedések több mint 95%-áért ez a vírus tehető felelőssé. A hosszabb ideje HPV-vel fertőzött személyeknél ugyanis megindul a hámsejtek transzformációja, amelynek eredményeképpen az esetek többségében méhnyakrák, ritkábban más ráktípusok (szeméremtestrák, méhrák, petefészekrák, végbélrák, fej-nyaki dagantok stb.) fejlődnek ki.

Milyen gyakori a HPV fertőzés?

A HPV-fertőzésen az emberek jelentős része (több mint 80%-a!) élete egy szakaszában átesik, pl. a nem stabil párkapcsolatban élő, szexuálisan aktív hölgyek körében a fertőzöttség mintegy 30-40%-os. Mivel a HPV-fertőzés sokszor nem okoz tünetet, a legtöbb férfi és nő úgy kapja el és adja tovább, hogy észre sem veszi.

A HPV fertőzésből meg lehet gyógyulni?

Igen. Szerencsére a fertőzést a szervezet ill. az immunrendszer legtöbbször 1-2 év alatt legyőzi, néhány esetben azonban tartósan megmarad a vírus. Kóros elváltozást az azonos, magas kockázatú hrHPV típussal való hosszú időn át tartó fertőzés okozhat, éppen ezért nem kell megijedni HPV-fertőzés esetén, hanem figyelemmel kell kísérni annak lezajlását.

A fertőzést követően tehát több év is eltelik, mire a kóros sejtburjánzás következtében méhnyakrák alakulhat ki.

Milyen típusai vannak a HPV fertőzésnek?

A HPV-fertőzést a méhnyakrák vagy más, HPV-vel összefüggésbe hozható ráktípusok kialakulása szempontjából két csoportba sorolják.

 • Az egyik az ún. magas kockázatú (high risk) HPV, ebbe a csoportba a 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68-as típusok tartoznak. Ezek közül is kiemelkedően magas kockázatot hordoz a 16-os és 18-as típus, a MEDSERV+ vizsgálat részét képező hrHPV kimutatás ezek jelenlétét külön-külön is jelzi.
 • A másik csoport a rák kialakulása szempontjából jelentéktelen kockázatot hordoz, ide tartozik az összes többi HPV típus. Ezek a vírusok jellemzően condylómákat, szemölcsöket okoznak.

Mely korosztályok veszélyeztetettek a HPV eredetű méhnyakrák szemponjából?

A CIN3 rákmegelőző állapot gyakorisága nőknél korcsoportok szerint

A CIN3 rákmegelőző állapot gyakorisága nőknél korcsoportok szerint

A CIN3 rákmegelőző állapot 28%-a a 25-29 éves korosztályban fordul elő, 37%-a a 30-39 éves korosztályban. Az idősebb korosztályban a stabil pár- ill. szexuális kapcsolatok kialakulásának köszönhetően csökken a HPV-vel való újrafertőződés gyakorisága, de mivel a méhnyakrák kialakulása hosszú évekig tarthat, magának a méhnyakráknak az előfordulása épp a 40-45 éves korosztályban a legmagasabb.

Megelőzhető a HPV fertőzés?

Nagyobbrészt igen, mert a legmagasabb kockázatú HPV típusok ellen létezik védőoltás, ami 2014 őszétől Magyarországon is ingyenesen kaphatnak meg a 7. osztályos – 12. évüket betöltött – lányok, de az oltás minden szexuálisan aktív nő számára javasolt.

Számos országban már rendelkezésre állnak azok az adatok, amelyek az ingyenessé tett HPV védőoltás bevezetése óta keletkeztek, és egyértelműen jelzik, hogy a beoltott korosztálynál a HPV eredetű elváltozások (pl. condylomák, nemi szemölcsök) gyakorisága töredékére esett vissza. Hosszabb távú klinikai vizsgálati adatok azonban a méhnyakrák kockázat és a HPV-oltás összefüggéseiről egyelőre nem állnak rendelkezésünkre, ezért a HPV oltásban részesültek méhnyakrák szűrési protokollja megegyezik a nem beoltottakéval, azaz jelenleg ugyanolyan gyakorisággal javasolt méhnyakrák szűrésre járniuk.

Maradt még kérdése?

Ha a fentiekkel kapcsolatban vannak még kérdései, vagy további információra lenne szüksége a MEDSERV+ vizsgálattal kapcsolatban, kérjük írja meg nekünk az alábbi űrlap kitöltésével!

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Tárgy

Üzenet